Ureteroscopia este o metodă minim invazivă de abord și tratament chirurgical endoscopic a aparatului urinar superior: ureter și căi urinare renale.
Prima ureteroscopie flexibilă a fost raportata de Marshall în 1964. În ultimele decade însă, dezvoltarea tehnicilor și instrumentelor chirurgicale a permis ca ureteroscoapele flexibile și accesoriile necesare precum pensele și fibrele LASER Ho-YAG să devină din ce în ce mai mici și mai performante, reușindu-se accesul facil în fiecare colț al rinichiului în vederea tratamentului calculilor renali.
Prin această metodă pot fi abordați calculi cu dimensiuni de până la 1.5 – 2cm, situați la nivelul bazinetului renal sau al diferitelor grupe caliceale. În anumite condiții, pot fi abordați și calculi de dimensiuni mai mari, dar se va lua în considerare riscul de a fi necesare mai multe ședințe operatorii.
Pentru ca accesul către căile urinare superioare să fie facil, iar șansele de reușită într-o singură ședință operatorie să fie cât mai mari, de multe ori se preferă introducerea unui stent ureteral autostatic cu 14 zile înainte de intervenția chirurgicală.
Rata de succes a ureteroscopiei flexibile retrograde, caracterizată prin fragmentarea completă a calculului într-o singură ședință operatorie, este situată între 70% și 80%.
În anumite cazuri selecționate, atunci când fragmentarea și extragerea fragmentelor litiazice a fost completă, se poate opta pentru omiterea lăsării pe loc unui stent ureteral autostatic.
*Ureteroscopie și litotriție laser a calculilor
Când este indicată ureteroscopia retrogradă flexibilă?
Ureteroscopia retrogradă flexibilă poate fi folosită cu succes acolo unde celelalte metode terapeutice de tratament chirurgical (nefrolitotomia percutanată NLP sau litotriția extracorporeală ESWL) au eșuat sau au fost contraindicate: tratament anticoagulant/antiagregant cronic ce nu poate fi înterupt, restanța litiazică după NLP, rinichi unic chirurgical, congenital sau funcțional, chiar rinichi în potcoavă, la pacientele cu sarcina în evoluție sau la pacienții obezi. De asemenea, poate fi abordată prin această metodă litiaza renală situată în calicele inferior, fiind necesară mobilizarea calculului în bazinet sau grup caliceal superior și fragmentarea acestuia cu ajutorul fibrei LASER Ho-YAG.
Suplimentar, ureteroscopia flexibilă poate fi utilizată cu succes pentru tratamentul stenozei de jocțiune pieloureterală după efectuarea pieloplastiei, tratamentul leziunilor tumorale de mici dimensiuni și grad scăzut de agresivitate localizate la nivelul căilor urinare renale, atunci când sunt indicate tehnici conservatoare de tratament al acestei afecțiuni.
Rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este redusă prin această metodă de tratament. Cea mai comună complicație este reprezentată de infecția tractului urinar ce necesita antibioterapie. În rare cazuri, pacienții pot dezvolta septicemie, hematurie, perforații ureterale sau bazinetale sau chiar avulsii.
Contraindicațiile ureteroscopiei flexibile sunt reprezentate doar de existența contraindicațiilor pentru anestezie sau de prezența septicemiei. Metoda reprezintă un mare avantaj comparativ cu celelalte metode de tratament al calculilor renali (NLP, ESWL).