Chirurgia de afirmare a genului se referă la intervenții care contribuie la trecerea spre genul autoidentificat. Opțiunile de afirmare a sexului pot include chirurgia facială, operația din zona toracelui și sânilor sau din zona organelor genitale.
Intervențiile de chirurgie transgender sunt precedate de protocoale specifice de tratament și evaluări riguroase, care conduc la un dosar medical amplu, bază a unui aviz pentru intervenția chirurgicală și a unui proces extins de transformare la nivel psihic, hormonal și fizic.
În cazul intervenției de chirurgie transgender female-to-male, chirurgia reconstructivă a feței are rolul de a masculiniza trăsăturile faciale. Obiectivul principal al chirurgiei sânilor este acela de a îndepărta țesutul mamar și de a masculiniza și această zonă. Nu în ultimul rând, chirurgia genitală transformă și reconstruiește organele genitale.

Mastectomie și masculinizarea toracelui, în echipă multidisciplinară, la Arcadia

O persoană în vârstă de 19 ani, aflată în proces de afirmare a genului masculin, a suferit o intervenție complexă de mastectomie subcutanată bilaterală și reconstrucție a unui torace cu caractere masculine.
O lungă perioadă de timp, această persoană a purtat o bustieră care aplatiza excesiv sânii, tocmai pentru a-și masculiniza în acest fel aspectul. În paralel, a urmat un tratament hormonal care a condus la accentuarea pilozității.
Mastectomia subcutanată bilaterală și masculinizarea toracelui reprezintă o etapă foarte importantă din acest lung șir de transformări. Din echipa de intervenție au făcut parte Dr. Radu Iulian, medic primar Chirurgie generală, Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică, Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă, Directorul Spitalului Arcadia.
În primă etapă, a avut loc operația de mastectomie subcutanată bilaterală cu dublă incizie, care a fost marcată de particularitatea cazului, prezența unor sâni voluminoși (macromastie) și ptozați sever. Liposucția, redistribuirea lambourilor cutanate, plasarea suturii sub marginea mușchiului pectoral și redefinirea acestuia, grefa liberă de complex areolo-mamelonar redimensionat și repoziționat mai înalt, păstrând repere masculine, au completat armonizarea trăsăturilor masculine ale toracelui pacientului.
Intervenția chirurgicală a avut loc în Spitalul Arcadia, sub anestezie generală și a durat aproximativ 3 ore, iar recuperarea a fost foarte rapidă.

Din punct de vedere psihologic, studiile arată că persoanele transgender care aleg operația de afirmare a sexului experimentează beneficii pe termen lung pentru sănătatea mintală. Șansele unei persoane de a avea nevoie de tratament psihologic au scăzut cu 8% în fiecare an după procedura de afirmare a sexului. Deși sunt încă rare în România, la nivel internațional numărul acestor tipuri de intervenții este în creștere. În conformitate cu „Standardele de îngrijire pentru sănătatea persoanelor transsexuale, transgender și neconforme cu normele de gen tradiționale”, editat de WPATH și Asociația Accept, îngrijirea postoperatorie pe termen lung și monitorizarea evoluției pacienților după tratamentul chirurgical pentru disforie de gen sunt asociate cu rezultate chirurgicale și psihosociale bune.

Vino în Rețeaua Medicală Arcadia

Ai acces la cele mai noi joburi, direct pe email!
Alte joburi